Kurkuma twintig maal beter beschikbaar voor het lichaam dankzij zwarte peper

Kurkuma wordt slecht opgenomen door het lichaam. Daarom is een hoge dosis nodig om werkzaam te zijn, bijvoorbeeld om je spieren en gewrichten soepel te houden(1), geheugenverlies tegen te houden(2), depressieve klachten te verlichten(3) of je lever te beschermen(4). Combinatie met zwarte peper is een surplus, want het pittige bestanddeel van zwarte peper – de piperine – zorgt voor een twintigmaal betere opname(5).

Wat doet piperine?

De belangrijkste werkzame stoffen uit kurkuma zijn de curcuminoïden, pigmenten die aan kurkuma de bijna oranje kleur geven. Curcuminoïden hebben als eigenschap dat ze een lage biologische beschikbaarheid hebben, dit betekent dat ze niet goed beschikbaar zijn voor het lichaam. Dit komt omdat ze niet goed worden opgenomen vanuit de darm en ze vrij vlug door de darmcellen en de lever worden omgevormd tot onwerkzame stoffen. Deze stoffen worden vervolgens snel uit het lichaam verwijderd(5).

Zwarte peper heeft een dubbele werking. De piperine uit zwarte peper bevordert de opname van de curcuminoïden vanuit de darm (6) én verhindert de omvorming naar onwerkzame stoffen door de lever en de darmcellen(7,8). Op die manier zorgt piperine er niet alleen voor dat de curcuminoïden beter worden opgenomen, maar ook dat het lichaam ze niet direct weer uitscheidt.

Kortom

Om je spieren en gewrichten soepel te houden en …. nog zoveel meer, gebruik je een hoog gedoseerde kurkuma van 500 mg met zwarte peper voor een (twintigmaal) betere opname.

Bronnen

  • Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther 2016; 10:3029-3042.
  • Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry 2018; 26(3):266-277.
  • Ng QX, Koh SSH, Chan HW, Ho CYX. Clinical Use of Curcumin in Depression: A Meta-Analysis. J Am Med Dir Assoc 2017; 18(6):503-508.
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients 2018; 10(7).
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017; 6(10). pii: E92.
  • Kesarwani K, Gupta R, Mukerjee A. Bioavailability enhancers of herbal origin: an overview. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3(4):253-66.
  • Lee SH, Kim HY, Back SY, Han HK. Piperine-mediated drug interactions and formulation strategy for piperine: recent advances and future perspectives. Expert Opin Drug Metab Toxicol 2018; 14(1):43-57.
  • Patil VM, Das S, Balasubramanian K. Quantum Chemical and Docking Insights into Bioavailability Enhancement of Curcumin by Piperine in Pepper. J Phys Chem A 2016; 120(20):3643-53.
Dit bericht werd geplaatst in categorie Curcumed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten