Wat is de juiste dosering van kurkuma?

Om je spieren en gewrichten soepel te houden en … nog zoveel meer gebruik je minstens 500 mg tot 1 à 1,5 gram hoog geconcentreerd kurkuma-extract, zoals uitgetest in de studies in combinatie met zwarte peper. Piperine, het pittige bestanddeel uit de zwarte peper, zorgt voor een twintigmaal betere opname van de kurkuma. Let er op dat het kurkuma-extract een hoge concentratie van 95% curcuminoïden bevat, dat zijn de sterkst werkzame stoffen uit kurkuma.

Keukenkruid onvoldoende hoog gedoseerd

De kurkuma die je als specerij gebruikt, bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten of trage suikers (70%) met hooguit 3 à 4% curcuminoïden(1). Hetzelfde geldt voor de zwarte peper: zo’n 5 à 9% is piperine(2). Tijdens het koken gaat ook nog eens tot de helft van de curcuminoïden en tot een derde van de piperine verloren omdat deze stoffen niet hittestabiel zijn(3).

In een poging om ongeveer hetzelfde gezondheidseffect als in de studies te bekomen zou je elke dag minstens twintig eetlepels kurkuma-kruiden aan je eigen maaltijd moeten toevoegen. En dan mag je de zwarte peper niet vergeten. Dat is uiteraard niet haalbaar. Zelfs in de Aziatische landen ligt het gemiddelde verbruik van kurkumapoeder in de Oosterse keuken op 1,5 g per dag per persoon(1). Dit komt overeen met een halve eetlepel.

Hoeveel kurkuma werd in de verschillende studies gebruikt?

Van kurkuma met piperine bestaan intussen tal van klinische studies die de werkzaamheid onderbouwen(4-10). De meest gebruikte dosering is 500 mg kurkuma met zwarte peper (5 mg piperine), wat op zich een hoge dosis is. Deze dosis kurkuma van 500 mg hoog geconcentreerd extract met 95% curcuminoïden komt namelijk overeen met 32 g kurkumapoeder of 10 eetlepels niet-verhitte kurkuma.

Artrosepatiënten gebruikten in de studies 3×500 mg kurkuma met zwarte peper per dag(4,5), diabetes type 2 patiënten consumeerden 500 mg tot 1 g per dag (6-8) en patiënten met het metabool syndroom – dit zijn personen die onder meer een verhoogde cholesterol hebben – gebruikten dagelijks 1 g(9).

Bronnen

 • Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee RK. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications
 • Chavarria D, Silva T, Magalhães e Silva D, Remião F, Borges F. Lessons from black pepper: piperine and derivatives thereof. Expert Opin Ther Pat 2016; 26(2):245-64.
 • Suresh D, Manjunatha H, Srinivasa K. Effect of heat processing of spices on the concentrations of their bioactive principles: turmeric (Curcuma longa), red pepper (Capsicum annuum), and black pepper (Piper nigrum). J Food Comp & Anal 2007; 20(3–4):346-51.
 • Rahimnia AR, Panahi Y, Alishiri G, Sharafi M, Sahebkar A. Drug Res (Stuttg) 2015; 65(10):521-5. Impact of Supplementation with Curcuminoids on Systemic Inflammation in Patients with Knee Osteoarthritis: Findings from a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial.
 • Panahi Y, Alishiri GH, Parvin S, Sahebkar A. Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl 2016; 13(2):209-20.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Reiner Ž, Majeed M, Sahebkar A. Curcuminoids modify lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Complement Ther Med 2017; 33:1-5.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Karimian MS, Majeed M, Sahebkar A. Antioxidant effects of curcuminoids in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial. Inflammopharmacology 2017; 25(1):25-31.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Simental-Mendía LE, Majeed M, Sahebkar A Effects of Curcuminoids Plus Piperine on Glycemic, Hepatic and Inflammatory Biomarkers in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Drug Res (Stuttg) 2018; 68(7):403-409.
 • Panahi Y, Khalili N, Hosseini MS, Abbasinazari M, Sahebkar A. Lipid-modifying effects of adjunctive therapy with curcuminoids-piperine combination in patients with metabolic syndrome: results of a randomized controlled trial. Complement Ther Med 2014; 22(5):851-7.
 • Panahi Y, Ghanei M, Hajhashemi A, Sahebkar A. Effects of Curcuminoids-Piperine Combination on Systemic Oxidative Stress, Clinical Symptoms and Quality of Life in Subjects with Chronic Pulmonary Complications Due to Sulfur Mustard: A Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl 2016; 13(1):93-105.
Dit bericht werd geplaatst in categorie Curcumed.

15 reacties op “Wat is de juiste dosering van kurkuma?

 1. Anna zegt:

  Ik slik 2x capsules met 600mg curcumine longa, 20mg curcumioden en 5mg Piperine.
  Kan het zijn dat er diaree van krijg en kan ik anders naar 1 capsule en dan beter niet op nuchtere maag maar na of tijdens eten?

  • Nutrimed zegt:

   Beste, curcuma is aan te raden om steeds bij de maaltijd te nemen en niet op een nuchtere maag en dit om de opname te verhogen !
   Uiteraard is er ook een erg groot verschil tussen de verschillende merken en de gevoeligheid voor diarrhee. U neemt blijkbaar een heel hoge dosis Curcuma longa van 600 mg maar met een zeer lage dosis van Curcuminoïden, nl 20 mg.
   Curcumed Bio van Nutrimed bevat 475 mg curcuminoïden per tablet. Graag voor meer medisch advies contact met Nutrimed via 0495/191998 en wij helpen u graag want iedere mens is verschillend…

 2. Floris zegt:

  Hi,

  Is de benoemde ‘meest gebruikte dosering’ van 500mg (in dit artikel) letterlijk 500 mg aan verse kurkuma wortel? Ik vind bronnen die zeggen dat 1.5g tot 3g verse kurkuma wordt aangeraden, wat is ‘correct’ aangeraden hoeveelheid? Of in ieder geval, wat is te veel?

  En nog een vraagje: hoe verhoudt verse kurkuma zich tov kurkuma pillen (van bijv. Puritans Pride) die 800 mg bevatten per pil, is dit 1:1 te vergelijken met het eten van 800 mg verse kurkuma wortel?

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   500 mg extract aan kurkuma met een sterkte van 64 op 1 wil zeggen dat deze Curcumed Bio overeen komt met 500 mg of 0.5 gram x 64 = 32 gram aan kurkuma poeder. Bovendien is het gehalte aan curcuminoïdes de actieve stof van kurkuma, gelijk aan 95 % wat een zeer hoge dosis is. Hebt u nog vragen, graag uw reactie of contacteer ons op 0032 / 495 191995. Vriendelijke groeten, Nutrimed

 3. Frieda Daelemans zegt:

  Hallo,
  U zegt dat diabetespatiënten met hun arts moeten overleggen over de te nemen dosis kurkuma. Mij is gezegd dat ik mij bij de huisarts kan laten controleren! Weet een huisarts genoeg daarover?

  • Nutrimed zegt:

   Beste, voor een meer specifieke vraag die u hier stelt, neemt u best contact op met 0495/191998 voor meer advies ! Alvast bedankt!

 4. Driesen André zegt:

  Beste,
  Ik ben dialyse patiënt , is kurkuma te vermijden of mag ik dit toch nemen en in welke dosering?
  Mvg.
  D.A.

  • Nutrimed zegt:

   Beste, graag uw telnr zodat wij u persoonlijk medisch advies kunnen geven en uiteraard blijft uw arts hier uw belangrijkste raadgever.

 5. Nutrimed zegt:

  Beste,
  alvast bedankt voor uw vraag. Graag geef ik u meer deskundig advies via telefoon, graag uw nummer indien u dit wenst. Uiteraard zit er in ons product zwarte peper maar enkel het pittig bestanddeeltje piperine…
  Vriendelijke groeten, Franky Schelkens, zaakvoerder Nutrimed

 6. Elze Lenselink zegt:

  Goedemorgen,

  Ik heb toch een vraag over het innemen van curcumine c2 / 650 mg ….deze slik ik een maal per dag 2 stuks bij het avond eten…of moet ik dat veredelen over de dag?… dat vindt ik lastig om in te bepalen en wat beter is…zou u daar mij een advies in kunnen geven.. ik heb spierreuma en ben aan het afbouwen met de pretnison van 5mg naar 2,5 mg perdag… en de slik ik dus s’morgens ..

  • Nutrimed zegt:

   Beste en goedemorgen,
   aangezien uw situatie zeer specifiek is, graag uw telefonische contactgegevens zodat wij u het gepaste medische advies kunnen aanbieden.
   Vriendelijke groeten, Franky Schelkens, zaakvoerder Nutrimed

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   Curcumed Bio PQ bevat 500 mg kurkuma-extract wat in België een zeer hoge dosering is. Vergelijk zeker de doseringen op de bijsluiter/verpakking van andere krurkumapreparaten en overtuig uzelf van deze hoge dosering. Bovendien bevat Curcumed Bio PQ piperine uit zwarte peper voor een 20-maal betere opname in het lichaam en de gewrichten. Heb je nog vragen stel ze gerust !

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   zwarte peper is zeker goed maar je moet opletten, Curcumed Bio beschikt over het gepatenteerd Bioperine, piperine uit zwarte peper. Piperine is het actief stofje en is weinig aanwezig in gewone zwarte peper. Bovendien is de dosering van kurkuma in Curcumed Bio 500 mg extract (geen gewone poeder en met een sterkte van 64/1) wat een heel sterke dosering is. Groeten, Franky Nutrimed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten