Wat is de juiste dosering van kurkuma?

Om je spieren en gewrichten soepel te houden en … nog zoveel meer gebruik je minstens 500 mg tot 1 à 1,5 gram hoog geconcentreerd kurkuma-extract, zoals uitgetest in de studies in combinatie met zwarte peper. Piperine, het pittige bestanddeel uit de zwarte peper, zorgt voor een twintigmaal betere opname van de kurkuma. Let er op dat het kurkuma-extract een hoge concentratie van 95% curcuminoïden bevat, dat zijn de sterkst werkzame stoffen uit kurkuma.

Keukenkruid onvoldoende hoog gedoseerd

De kurkuma die je als specerij gebruikt, bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten of trage suikers (70%) met hooguit 3 à 4% curcuminoïden(1). Hetzelfde geldt voor de zwarte peper: zo’n 5 à 9% is piperine(2). Tijdens het koken gaat ook nog eens tot de helft van de curcuminoïden en tot een derde van de piperine verloren omdat deze stoffen niet hittestabiel zijn(3).

In een poging om ongeveer hetzelfde gezondheidseffect als in de studies te bekomen zou je elke dag minstens twintig eetlepels kurkuma-kruiden aan je eigen maaltijd moeten toevoegen. En dan mag je de zwarte peper niet vergeten. Dat is uiteraard niet haalbaar. Zelfs in de Aziatische landen ligt het gemiddelde verbruik van kurkumapoeder in de Oosterse keuken op 1,5 g per dag per persoon(1). Dit komt overeen met een halve eetlepel.

Hoeveel kurkuma werd in de verschillende studies gebruikt?

Van kurkuma met piperine bestaan intussen tal van klinische studies die de werkzaamheid onderbouwen(4-10). De meest gebruikte dosering is 500 mg kurkuma met zwarte peper (5 mg piperine), wat op zich een hoge dosis is. Deze dosis kurkuma van 500 mg hoog geconcentreerd extract met 95% curcuminoïden komt namelijk overeen met 32 g kurkumapoeder of 10 eetlepels niet-verhitte kurkuma.

Artrosepatiënten gebruikten in de studies 3×500 mg kurkuma met zwarte peper per dag(4,5), diabetes type 2 patiënten consumeerden 500 mg tot 1 g per dag (6-8) en patiënten met het metabool syndroom – dit zijn personen die onder meer een verhoogde cholesterol hebben – gebruikten dagelijks 1 g(9).

Bronnen

 • Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee RK. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications
 • Chavarria D, Silva T, Magalhães e Silva D, Remião F, Borges F. Lessons from black pepper: piperine and derivatives thereof. Expert Opin Ther Pat 2016; 26(2):245-64.
 • Suresh D, Manjunatha H, Srinivasa K. Effect of heat processing of spices on the concentrations of their bioactive principles: turmeric (Curcuma longa), red pepper (Capsicum annuum), and black pepper (Piper nigrum). J Food Comp & Anal 2007; 20(3–4):346-51.
 • Rahimnia AR, Panahi Y, Alishiri G, Sharafi M, Sahebkar A. Drug Res (Stuttg) 2015; 65(10):521-5. Impact of Supplementation with Curcuminoids on Systemic Inflammation in Patients with Knee Osteoarthritis: Findings from a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial.
 • Panahi Y, Alishiri GH, Parvin S, Sahebkar A. Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl 2016; 13(2):209-20.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Reiner Ž, Majeed M, Sahebkar A. Curcuminoids modify lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Complement Ther Med 2017; 33:1-5.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Karimian MS, Majeed M, Sahebkar A. Antioxidant effects of curcuminoids in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial. Inflammopharmacology 2017; 25(1):25-31.
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Simental-Mendía LE, Majeed M, Sahebkar A Effects of Curcuminoids Plus Piperine on Glycemic, Hepatic and Inflammatory Biomarkers in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Drug Res (Stuttg) 2018; 68(7):403-409.
 • Panahi Y, Khalili N, Hosseini MS, Abbasinazari M, Sahebkar A. Lipid-modifying effects of adjunctive therapy with curcuminoids-piperine combination in patients with metabolic syndrome: results of a randomized controlled trial. Complement Ther Med 2014; 22(5):851-7.
 • Panahi Y, Ghanei M, Hajhashemi A, Sahebkar A. Effects of Curcuminoids-Piperine Combination on Systemic Oxidative Stress, Clinical Symptoms and Quality of Life in Subjects with Chronic Pulmonary Complications Due to Sulfur Mustard: A Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl 2016; 13(1):93-105.
Dit bericht werd geplaatst in categorie Curcumed.

2 reacties op “Wat is de juiste dosering van kurkuma?

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   zwarte peper is zeker goed maar je moet opletten, Curcumed Bio beschikt over het gepatenteerd Bioperine, piperine uit zwarte peper. Piperine is het actief stofje en is weinig aanwezig in gewone zwarte peper. Bovendien is de dosering van kurkuma in Curcumed Bio 500 mg extract (geen gewone poeder en met een sterkte van 64/1) wat een heel sterke dosering is. Groeten, Franky Nutrimed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten