Is kurkuma veilig, ook op lange termijn?

Kurkuma wordt verrassend goed verdragen. Drie maanden lang elke dag 4 tot 8 g kurkuma-extract (met 95% curcuminoïden) gaf geen bijwerkingen in het lichaam tijdens een goed gecontroleerde studie(1). Een eenmalige dosis van 12 g opgezuiverde curcuminoïden bleek niet nadelig voor de darmen(1).

Uiteraard hoef je dergelijk hoge doses niet te nemen. De werkzame daginnames van een hoog geconcentreerd kurkuma-extract, zoals uitgetest in de studies in combinatie met zwarte peper, zijn 500 mg tot 1 à 1,5 gram. Dergelijke doses zijn veilig om op lange termijn te gebruiken. Piperine, het pittige bestanddeel uit de zwarte peper, zorgt voor een twintigmaal betere opname van de kurkuma.

Eigenschappen van kurkuma en extra aandachtspunten

Gelijktijdig gebruik van kurkuma met andere voedingssupplementen is toegelaten, en is soms heel zinvol. Zo versterkt omega-3 de ontstekingsremmende werking van kurkuma(2), en zijn ‘kurkuma met magnesium’(3) en ‘kurkuma met glucosamine en MSM’(4,5) goede combi’s voor respectievelijk de spieren en de gewrichten.

Met de meeste geneesmiddelen geeft kurkuma geen interacties. Enkel bij gelijktijdige inname van bloedverdunners of antidiabetesmedicatie kan je een versterkend effect van kurkuma verwachten. Meld dit aan je arts, want kurkuma bezit namelijk zelf een mild bloedverdunnend en suikerverlagend effect, waardoor de dosis van je medicatie misschien moet worden aangepast(6,7).

Bij een galobstructie (een verstopping van de galwegen) wordt best geen kurkuma gebruikt omdat het deze aandoening kan verergeren(6).

Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6).

Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken. Je kan wel met je artsen overleggen of je na de radiotherapie of tussen de chemokuren door een positief effect kan bekomen met kurkuma. Dit hangt volledig af van het type behandeling dat je krijgt(6).

Conclusie

Om je spieren en gewrichten gedurende lange tijd soepel te houden, gebruik je met een gerust gevoel elke dag een hoog gedoseerde kurkuma van 500 mg met zwarte peper voor een (twintigmaal) betere opname.

Enkel wanneer je een galobstructie hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je kurkuma vermijden.

Gebruik je een bloedverdunner of antidiabetesmedicatie, meld dan aan je arts dat je kurkuma wilt gebruiken. In overleg met je arts zal je eventueel minder van deze geneesmiddelen moeten gebruiken, want kurkuma is zelf mild bloedverdunnend en suikerverlagend.

Bronnen

 • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017; 6(10). pii: E92.
 • Saw CL, Huang Y, Kong AN. Synergistic anti-inflammatory effects of low doses of curcumin in combination with polyunsaturated fatty acids: docosahexaenoic acid or eicosapentaenoic acid. Biochem Pharmacol 2010; 79(3):421-
 • https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/magnesiumtekort
 • Bruyère O, Altman RD, Reginster JY. Efficacy and safety of glucosamine sulfate in the management of osteoarthritis: Evidence from real-life setting trials and surveys. Semin Arthritis Rheum 2016; 45(4 Suppl):S12-7.
 • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3). pii: E290. doi: 10.3390/nu9030290.
 • https://www.kaner.be/voedingssupplementen/kurkuma
 • Panahi Y, Khalili N, Sahebi E, Namazi S, Reiner Ž, Majeed M, Sahebkar A. Curcuminoids modify lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Complement Ther Med 2017 ;33:1-5.
Dit bericht werd geplaatst in categorie Curcumed.

8 reacties op “Is kurkuma veilig, ook op lange termijn?

 1. Ronald zegt:

  Ik gebruik curcumin al 3 maanden moet ik even stoppen of kan ik gewoon verder gaan met het gebruiken van. Ik gebruik Bio ms curcumin plus.
  Graag wacht ik op uw antwoord

  Groetjes. Ronald

 2. Marieken SPINOY zegt:

  Heb zojuist 2 x Curcuma met zwarte peper gekocht.
  Wat ik niet wist ; ik neem Asaflow 80 bloedverdunner.
  Mag ik dan wel die Curcuma samen gebruiken ?

 3. Eric Schmidt zegt:

  Ik gebruik ELIQUIS / Apixaban 2 x 5mg pd als bloed verdunner. Mag ik kuramin gebuiken of hoeveel p/dag?
  Ik heb een lange historie met bloed stollings problemen.

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   zoals vermeld op de bijsluiter is het raadzaam om uw arts te raadplegen bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners. Ook het effect van kurkuma is (licht) bloedverdunnend en kan dus de werking versterken. Alleen uw arts heeft een totaalbeeld van u als patiënt en kent het beste uw situatie en uw noden. Uiteraard bij verdere vragen, aarzel niet ons te contacteren op 0495/191998, succes !

 4. Van Hecke Beata zegt:

  Ik neem al jaren curcumed bio pq, mag ik dat blijven innemen elke dag 1 tabl zonder eens te stoppen?
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten