5 redenen waarom magnesium belangrijk is voor de 50-plusser

Magnesium is een mineraal dat zo belangrijk is voor je lichaam, dat bij een tekort heel wat ongemakken ontstaan. Het best gekende gevolg van een magnesiumtekort zijn spierkrampen, maar wist je dat ook je bloeddruk afhankelijk is van magnesium? Bij maar liefst 300 lichaamsprocessen speelt magnesium een belangrijke rol.

 1. Neen tegen spierkrampen

Magnesium is een spierontspanner die er voor zorgt dat je spieren niet nodeloos verkrampt raken. Dat spieren veel magnesium nodig hebben, blijkt uit het feit dat 27% van de magnesiumvoorraad van heel je lichaam in je spieren zit(1).

 1. Ontspanning bij stress

Prikkelbaarheid, slapeloosheid en lusteloosheid zijn de symptomen van een magnesiumtekort die vaak voorkomen in stressvolle periodes(1-3).  Wie in een stressmodus gaat, is zichzelf niet meer. Je wordt humeurig en krijgt af te rekenen met kleine angsten. Om opnieuw rust te vinden en je mentale vermoeidheid te overwinnen, kan magnesium helpen(4).

 1. Preventie van osteoporose

Magnesium maakt de botten minder breekbaar. Zestig procent van alle magnesium in je lichaam, zit in botweefsel(5).

 1. Bloeddruk gezond houden

Personen met een mild verhoogde bloeddruk, en die nog geen bloeddrukverlagende medicatie nodig hebben, kunnen baat hebben bij magnesium(6).

 1. Bescherming tegen diabetes type 2

Magnesiumtekort is mee verantwoordelijk voor het krijgen en verergeren van diabetes type 2. Magnesium vervult een cruciale rol in de werking van insuline om de bloedsuikerspiegel in balans de houden(7).

Tot slot: over magnesium en zijn bondgenoten

Er bestaat een goede samenwerking tussen magnesium en heel wat andere voedingsstoffen. Vitamine D3 is van belang voor een betere opname van magnesium uit de darm. Andersom is magnesium nodig bij het activeren van vitamine D3 in het lichaam(8). Voor een goede werking van spieren en zenuwen zijn naast magnesium eveneens taurine(9) en diverse B vitaminen van belang. Net zoals magnesium helpen de vitaminen B6, B12 en foliumzuur vermoeidheid verminderen, en is vitamine B1 van belang voor de energieaanmaak in het lichaam.

Kortom, een kwaliteitsvol magnesiumsupplement combineert hoog gedoseerde magnesiumglycerofosfaat met taurine, foliumzuur en actieve vitamines B + D3 voor een optimaal effect.

Bronnen

 • https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/magnesiumtekort
 • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart 2018; 5(1):e00-0668.
 • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium. EFSA Journal 2015;13(7):4186, 63 pp.
 • Boyle NB, Lawton C, Dye L. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. 2017; 9(5).
 • Mederle OA, Balas M, Ioanoviciu SD, Gurban CV, Tudor A, Borza C. Correlations between bone turnover markers, serum magnesium and bone mass density in postmenopausal osteoporosis. Clin Interv Aging 2018; 13:1383-1389.
 • Han H, Fang X, Wei X, Liu Y, Jin Z, Chen Q, Fan Z, Aaseth J, Hiyoshi A, He J, Cao Y. Dose-response relationship between dietary magnesium intake, serum magnesium concentration and risk of hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr J 2017;v16(1):26.
 • Brandão-Lima PN, Carvalho GB, Santos RKF, Santos BDC, Dias-Vasconcelos NL, Rocha VS, Barbosa KBF, Pires L. Intakes of Zinc, Potassium, Calcium, and Magnesium of Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus and the Relationship with Glycemic Control. Nutrients 2018; 10(12).
 • Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients 2015; 7(9):8199-226.
 • Seidel U, Huebbe P, Rimbach G. Taurine: A Regulator of Cellular Redox Homeostasis and Skeletal Muscle Function. Mol Nutr Food Res 2018 Sep 13:e1800569.
Dit bericht werd geplaatst in categorie Magnesium.

1 reacties op “5 redenen waarom magnesium belangrijk is voor de 50-plusser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten