Boswellia, de nieuwe superfood voor je gewrichten !

Vooral boswellia is erg in trek dezer dagen.  Boswellia versterkt vooral de werking van dat andere krachtige kruid kurkuma voor soepele gewrichten en gezonde luchtwegen.  Extra belangrijk want onze gewrichten en luchtwegen worden meer dan ooit op de proef gesteld. . Waarom is er nu zoveel interesse voor dit krachtig kruid ? Wil je weten waarom boswellia reeds een eeuwenoude remedie is voor vele kwaaltjes, lees dan snel verder!

Hoe kostbaar is boswellia?

Boswellia verwijst naar de oliehars van de Indiase wierookboom (Boswellia serrata) en wordt ook als wierook gebruikt. Deze witte vloeibare hars wordt al duizenden jaren gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. Tot de twintigste eeuw was zuivere wierook zo kostbaar als goud. Niet toevallig dat de Drie Wijzen goud, mirre en … wierook meebrachten !

De kracht van boswellia… met kurkuma!

Onze kennis over het ontstekingsremmend effect van kurkuma stamt eveneens uit de Ayurveda. Wat een oosterse wijsheid! Bij kurkuma of geelwortel zijn de gele pigmenten, de zogenaamde curcuminoïden, de belangrijkste werkzame stoffen.
Zowel kurkuma als boswellia onderdrukken elk op hun eigen manier de ontstekingsreactie en helpen het gewrichtskraakbeen gezond houden(2). Daarom kunnen ze elkaars werking zelfs versterken(2) en is hun combinatie zo uitzonderlijk voor spieren en gewrichten.

Boswellia krachtig voor soepele gewrichten

Een ontsteking afremmen, pijn verlichten…. het klinkt als muziek in de oren wanneer je last hebt van stramme spieren, stijve gewrichten, gewrichtsreuma. Zowel kurkuma (curcuminoïden) als boswellia (AKBA) mogen hiervoor langdurig gebruikt worden – als maagsparend alternatief – én zijn beiden doeltreffend.
Een baanbrekende studie toont aan dat de combinatie van kurkuma, boswellia en gember de knie- en gewrichtspijn beduidend sterker doet dalen na 4 en 8 weken(3).

Boswellia ook verzachtend voor de luchtwegen

Wist je dat boswellia ook aangeraden  wordt voor gezonde en vrije luchtwegen (neus, keel en longen) en verlichting brengt bij geïrriteerde luchtwegen? Zo worden astmapatiënten die boswellia nemen minder afhankelijk van hun astmamedicatie(4).

Vergeet de zwarte peper niet!

Zwarte peper zorgt er voor dat de curcuminoïden (uit kurkuma) en de AKBA (uit boswellia) beter worden opgenomen en ook langer in het lichaam actief blijven(5). Het is het pittige bestanddeel, de piperine, uit zwarte peper die dit positieve effect teweeg brengt. Leuk om weten is dat piperine zelf ontstekingsremmend werkt(6).

Conclusie

Kraken je gewrichten, gaat bewegen moeilijker…. dan kan je genieten van de krachtige samenwerking tussen kurkuma en boswellia. Kies vooral voor een hoog geconcentreerd kurkumapreparaat (95% curcuminoïden!), boswellia met voldoende actieve AKBA, en een aanvulling met zwarte peper voor een optimale opname.  Zo kan je zowel alle gewrichten (zoals knieën, heupen, rug, vingers…) als gezonde en vrije luchtwegen (longen, keel en neus) ondersteunen.  Zeker in deze periode een ideale combinatie!

 

Bronnen

 • Bannuru R, Osani MC, AL-Eid F, Wang C. Efficacy of curcumin and boswellia for knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum 2018; 48(3):416-429.
 • Haroyan A, Mukuchyan V, Mkrtchyan N, Minasyan N, Gasparyan S, Sargsyan A, Narimanyan M, Hovhannisyan A. Efficacy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis: a comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. BMC Complement Altern Med 2018; 18(1):7.
 • Majeed M, Vaidyanathan P, Natarajan S, Majeed S, Vuppala KK. Effects of Nilitis SR on knee pain in Japanese adults: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. J int J Innov Res Med Sci 2016; 1(6): 2455-8737 (online).
 • Ferrara T, De Vincentiis G, Di Pierro F. Functional study on Boswellia phytosome as complementary intervention in asthmatic patients. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19(19):3757- 62.
 • Kesarwani K, Gupta R, Mukerjee A. Bioavailability enhancers of herbal origin: an overview. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3(4):253-66.
 • Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A. Piperine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol 2016; 928:173-184.

2 reacties op “Boswellia, de nieuwe superfood voor je gewrichten !

 1. piet.denil zegt:

  Ben nog altijd tevreden over het product en dat na enkele maanden gebruik. Ik durf eerlijk gezegd niet stoppen met dit dagelijks supplement. Gewrichtspijn is verdwenen , en dat op mijn ouderdom ! ( bijna 80 )
  Correcte prijs en prima levering , zonder mij te verplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten