De kracht van kurkuma met … boswellia, dé nieuwe superfood!

Volgens baanbrekend onderzoek is ‘boswellia’ een heel kostbaar natuurproduct dat de ontstekingsremmende werking van kurkuma nog versterkt. Net daarom is naast kurkuma nu ook boswellia tot superfood voor de gewrichten gepromoveerd! Misschien is de kurkuma-boswellia-combinatie net dat tikkeltje meer dat je nodig hebt in de aanpak van jouw stijve spieren en gewrichten? Lees snel verder want boswellia is overigens ook erg goed voor de luchtwegen, zoals neus, keel, longen…

Wat is boswellia?

Boswellia is afkomstig van de oliehars van de Indiase wierookboom (Boswellia serrata).
Bij de Oosterse natuurgeneeswijze wordt Boswellia al eeuwenlang ingezet als natuurlijke ontstekingsremmer. De krachtigste werkzame stof van boswellia is het boswelliazuur AKBA (acetyl-11-keto-?-boswelliazuur).

Waarom is een combinatie met kurkuma zo goed?

Boswellia en kurkuma kunnen elkaars werking zelfs versterken(1). Daarom is hun combinatie zo krachtig en is deze nog vollediger voor spieren, pezen en gewrichten. Elk op hun eigen manier onderdrukken kurkuma en boswellia de ontstekingsreactie, en helpen ze het gewrichtskraakbeen gezond houden(2). Beiden mogen langdurig gebruikt worden – als maagsparend natuurlijk middel – én zijn zeer doeltreffend.

Het bewijs: minder pijn in de gewrichten !

In een dubbelblinde studie werd het krachtige effect bestudeerd van een hoog geconcentreerd kurkuma-extract (Curcumin C3-Complex®, 95% curcuminoïden) met boswellia (Boswellin Super®, 30% AKBA) en gember. Reeds na 4 en 8 weken daalde de gewrichtspijn beduidend sterker bij gebruik van de kurkuma met boswellia, dan met placebo(3).

Gemiddelde score voor pijn en stijfheid na 0 – 4 – 8 weken gebruik van de kurkuma met boswellia.

Figuur. Gemiddelde score voor pijn en stijfheid na 0 – 4 – 8 weken gebruik van de kurkuma met boswellia.(3)

Boswellia ook verzachtend voor de luchtwegen

Kurkuma en boswellia kan je gebruiken om alle gewrichten, zoals knieën, heupen, rug, vingers… te ondersteunen. Maar wist je dat boswellia ook aangeraden  wordt voor gezonde en vrije luchtwegen (neus, keel en longen) en verlichting brengt bij geïrriteerde luchtwegen? Zo worden astmapatiënten die boswellia nemen minder afhankelijk van hun astmamedicatie(4).

Vergeet de zwarte peper niet!

Zwarte peper zorgt er voor dat de curcuminoïden (uit kurkuma) en de AKBA (uit boswellia) beter worden opgenomen en ook langer in het lichaam actief blijven(5). Leuk om weten is dat piperine (uit zwarte peper) zelf ontstekingsremmend werkt(6).

Conclusie

Gaat bewegen in bepaalde periodes toch wat moeilijker, kraken je gewrichten af toe wat meer, heb je last van de luchtwegen (neus, keel, ongen,…) zeker in deze periode…. dan kan je genieten van de optimale samenwerking tussen kurkuma en boswellia voor een krachtige, synergetische ondersteuning. Kies dan voor een hoog geconcentreerd kurkumapreparaat (95% curcuminoïden!), boswellia met voldoende AKBA, en een aanvulling met zwarte peper voor een betere opname.

 

Bronnen

 • Haroyan A, Mukuchyan V, Mkrtchyan N, Minasyan N, Gasparyan S, Sargsyan A, Narimanyan M, Hovhannisyan A. Efficacy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis: a comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. BMC Complement Altern Med 2018; 18(1):7.
 • Bannuru R, Osani MC, AL-Eid F, Wang C. Efficacy of curcumin and boswellia for knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum 2018; 48(3):416-429.
 • Majeed M, Vaidyanathan P, Natarajan S, Majeed S, Vuppala KK. Effects of Nilitis SR on knee pain in Japanese adults: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. J int J Innov Res Med Sci 2016; 1(6): 2455-8737 (online).
 • Ferrara T, De Vincentiis G, Di Pierro F. Functional study on Boswellia phytosome as complementary intervention in asthmatic patients. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19(19):3757- 62.
 • Kesarwani K, Gupta R, Mukerjee A. Bioavailability enhancers of herbal origin: an overview. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3(4):253-66.
 • Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A. Piperine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol 2016; 928:173-184.

4 reacties op “De kracht van kurkuma met … boswellia, dé nieuwe superfood!

 1. Chris De Baerdemacker zegt:

  Dag mevrouw,
  Ik lees dat u dat product al verschillende jaren gebruikt. Mijn vraag is nu, als er na een tijdje gebruik geen korte onderbreking moet zijn, of als het product wel blijvend na elkaar mag genomen worden ?
  Dank bij voorbaat voor jouw antwoord.

  • Nutrimed zegt:

   Beste,
   Bedankt voor uw interesse en uiteraard kunnen wij u dit unieke product CurcumExtra Forte PQ leveren, zie onze website wwww.nutrimed.be of contacteer ons via 0495/191998 waar wij u graag meer medisch advies geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten