Kurkuma, dé ster voor de gewrichten en het geheugen maar…

Vandaag vind je kurkumasupplementen echt overal, tot in de supermarkten. Je hoeft niet eens meer naar een apotheek of kruidenwinkel om je te bevoorraden. Jammer genoeg is de kwaliteit niet altijd even goed. En dat is spijtig, want de voordelen van kurkuma zijn immens.

Hoe vind je nu een kurkumapreparaat liefst met zwarte peper dat werkelijk goed is voor je gewrichten en zelfs je geheugen?

Van keuken tot apotheekkastje

Het kurkumapoeder dat je in je gerechten gebruikt is niet hetzelfde als het kurkumapoeder dat je in een hoogwaardig voedingssupplement vindt. Kurkuma als specerij bevat hooguit 3 à 4% bestanddelen met gezondheidsvoordelen(1). Een hoogwaardig voedingssupplement bevat er maar liefst 95%!

Welke dat zijn? De gele pigmenten die curcuminoïden worden genoemd. Minstens 500 mg ‘goed opneembare’ curcuminoïden is de dosis die je geheugen ondersteunt(2) en je soepeler laat bewegen(3).

Met een specerij kom je nooit aan deze ideale dosis. Je zou elke dag ongeveer 20 eetlepels kurkumaspecerij aan de warme maaltijd van 1 persoon moeten toevoegen. Dat is niet haalbaar en behoorlijk eentonig koken, niet? Zo komt het dat kurkuma naar je apotheekkastje is verhuisd, als een hoogwaardig voedingssupplement en… liefst met zwarte peper!

Piperine uit zwarte peper laat kurkuma 20 maal beter opnemen

De curcuminoïden hebben als nadeel dat ze slecht in het lichaam worden opgenomen. Gelukkig is er ‘piperine’ waarmee deze tekortkoming kan worden opgelost. Het is de ‘natuurlijke hulp’ voor een 20 maal betere opname van de curcuminoïden(4). Piperine klinkt als peper, en dat mag je zo onthouden, want het is het pittige bestanddeel van zwarte peper.

Kan je volgende kwaliteiten van de kurkuma uit je apotheekkastje op een rijtje zetten: 500 mg dosis, 95% curcuminoïden, aanvulling met piperine uit zwarte peper? Dan zal je ongetwijfeld van de voordelen van kurkuma kunnen genieten!

Ontstekingsremmer voor krakende gewrichten

Uit diverse klinische studies blijkt dat hoogwaardige voedingssupplementen van kurkuma heel nuttig zijn voor patiënten met slijtagereuma of artrose(3,5-7). De gebruikers ervaren minder pijn, zwelling en stijfheid in de aangetaste gewrichten. Kurkuma’s actieve stoffen, de curcuminoïden, zijn immers waardevolle ontstekingsremmers.
Met kurkuma zou het mogelijk zijn om je ontstekingsremmende medicatie te verminderen(7). En dat is goed nieuws, want bij langdurig gebruik van dergelijke medicatie moet je toch altijd rekening houden met eventuele nevenwerkingen. Iets om met je arts te bespreken!

Super-antioxidant voor het geheugen?

Er zijn twee grote redenen waarom onze hersenen bij het ouder worden net iets minder goed gaan presteren: 1) chronische oxidatieve stress en 2) een permanente toestand van milde ontstekingen in de hersenen. Laat kurkuma nu net een super-antioxidant zijn én een krachtige ontstekingsremmer(2).

De resultaten uit onderzoek bij 50-plussers met lichte geheugenproblemen waren alvast hoopgevend: de geheugenfunctie verbeterde met 28%(8) en de gemoedstoestand ging opvallend goed vooruit.

Conclusie

Voor de 50-plusser biedt de kurkuma uit het apotheekkastje alleen maar voordelen. Je weet wel, het kurkumapreparaat met de 500 mg portie, 95% curcuminoïden en piperine voor een 20 maal betere opname. Zo’n hoogwaardig kurkumasupplement helpt je om soepel te bewegen en helder van geest te blijven. Om nog maar te zwijgen over de andere voordelen die nog in onderzoek zijn: ondersteuning spijsvertering, gezondheid van hart en bloedvaten, en zoveel meer.

 

Bronnen

  • Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee RK. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science 2004, 87(1):44-53.
  • Sarker MR, Franks SF. Efficacy of curcumin for age-associated cognitive decline: a narrative review of preclinical and clinical studies. Geroscience 2018; 40(2):73-95.
  • Wu J, Lv M1, Zhou Y. Efficacy and side effect of curcumin for the treatment of osteoarthritis: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pak J Pharm Sci 2019; 32(1):43-51.
  • Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998; 64(4):353-6.
  • Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther 2016; 10:3029-3042.
  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food 2016; 19(8):717-29.
  • Sun J, Chen F, Braun C, Zhou YQ, Rittner H, Tian YK, Cai XY, Ye DW. Role of curcumin in the management of pathological pain. Phytomedicine 2018; 48:129-14.
  • Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry 2018; 26(3):266-277.

 

Dit bericht werd geplaatst in categorie Kurkuma.

1 reacties op “Kurkuma, dé ster voor de gewrichten en het geheugen maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nutrimed gebruikt veilige cookies om jouw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren. Door verder te gaan op onze website accepteert u deze cookies en ons privacy beleid.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten